Spaghetti ponad aglio olio

Miłość do prostoty i makaronu idzie ze sobą w parze. Najbanalniejszy z włoskich makaronów z małym warzywnym akcentem. Buon appetito! 

Potrzebujemy:

  • 500g spaghetti
  • ok. 80ml oliwy z oliwek
  • zmiażdżone ząbki czosnku (zależnie od twojego smaku i upodobań, ja użyłam 3)
  • świeżo zmielone papryczki chilli lub suszona papryka w płatkach (zależnie od twojego smaku i upodobań, ja użyłam 1,5 dużej papryczki chilli)
  • sól morska
  • pieprz
  • papryka
  • marchew
  • cukinia

Jak wykonujemy?

Zagotuj garnek wody. Wrzuć makaron i garść soli morskiej. W międzyczasie na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę wraz z czosnkiem i papryczkami. Ugotuj makaron al dente, a następnie już przecedzony wrzuć na patelnię.  Mieszaj szybko na mocnym ogniu nie dłużej niż minutę. Na osobnej patelni podsmaż na odrobinie oleju marchew, cukinię i paprykę. Przypraw do smaku pieprzem. Makaron podawaj z podsmażonymi warzywami.

  • Jakiej oliwy użyć?
    Używamy oliwy extra virgin dobrej jakości, bo w niej tkwi tajemnica niesamowitego smaku włoskiej kuchni. Jej charakterystyczny smak jest tu niezastąpiony. Danie można również podawać ze startym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki.
  • Jak ugotować makaron al dente?
    Makaron wrzucamy do wrzącej wody. Czas według instrukcji na opakowaniu, jeśli to makaron suchy. Natomiast świeży należy gotować przez 2/3 min. Najlepiej tuż przed końcem gotowania wyłowić jeden makaron i spróbować. Al dente będzie w momencie kiedy już jest lekko miękki, ale nadal jędrny i stawia niewielki opór zębom. Makaronu który będziemy mieszać z oliwą nie przelewamy wodą. Odcedzony wrzucamy od razu na patelnię.

 

makaron

Dodaj komentarz