Syrop z orkiszu

Słodycze mogłyby dla mnie zniknąć z powierzchni ziemi, natomiast za kawę oddałabym wiele! Ostatnio zaczęłam kombinować z kawami zbożowymi, ponieważ wiadomą sprawą jest to, że kawowe uzależnienie na pewno nie jest zdrowe. Tak o to przywędrował do mojej głowy przepis na syrop orkiszowy.  Świetnie nadaję się do mrożonych deserów, ciast oraz nawet małego co nieco w postaci placuszków.

Potrzebujemy:

  • 2 czubate łyżki kawy orkiszowej
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 300ml wody

 

Jak wykonujemy?

Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kawę i mieszamy przez 3 min.

Tak przygotowaną kawę odcedzamy przy użyciu sitka. Ponownie gotujemy gotujemy na małym ogniu i wsypujemy cukier. Po upływie 10/15 minut przelewany do dzbanuszka i czekamy aż syrop się schłodzi i bardziej zgęstnieje.

IMG_20170725_211411

 

2 myśli w temacie “Syrop z orkiszu

Dodaj komentarz