Słodycze mogłyby dla mnie zniknąć z powierzchni ziemi, natomiast za kawę oddałabym wiele! Ostatnio zaczęłam kombinować z kawami zbożowymi, ponieważ wiadomą sprawą jest to, że kawowe uzależnienie na pewno nie jest zdrowe. Tak o to przywędrował do mojej głowy przepis na syrop orkiszowy. Świetnie nadaję się do mrożonych deserów, ciast oraz nawet małego co nieco w postaci placuszków.
Potrzebujemy:
- 2 czubate łyżki kawy orkiszowej
- pół szklanki cukru brązowego
- 300ml wody
Jak wykonujemy?
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kawę i mieszamy przez 3 min.
Tak przygotowaną kawę odcedzamy przy użyciu sitka. Ponownie gotujemy gotujemy na małym ogniu i wsypujemy cukier. Po upływie 10/15 minut przelewany do dzbanuszka i czekamy aż syrop się schłodzi i bardziej zgęstnieje.
Mój tata uwielbia syropy do kawy, może dzięki Tobie przestanie się truć tymi chemicznymi 😉 Jutro skorzystam z przepisu
PolubieniePolubienie
Super! Koniecznie daj znać jak smakował 😉
PolubieniePolubienie