Dam sobie rękę uciąć, że smakują o wiele lepiej niż te sklepowe! Polecam wszystkim miłośnikom zdrowych zamienników. Przepis na 12 sztuk.
Potrzebujemy:
- 100 g wiórków kokosowych
- 120 g miazgi z pistacji
- 400 ml mleczka kokosowego(wyłącznie część stała)
- 2 gorzkie czekolady
Jak wykonać?
Stałą część mleczka kokosowego mieszamy z wiórkami i miazgą pistacjową. Formujemy batoniki i układamy je na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej. Tak przygotowane chowamy do lodówki.
Po godzinie wyciągamy batoniki z lodówki i polewamy czekoladą, którą wcześniej należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Ponownie wsadzamy do lodówki. Po godzinie możemy cieszyć się pysznymi batonikami.
Czym możesz zastąpić gorzką czekoladę?
Miód + olej kokosowy nierafinowany + kakao